L’elefant encadenat

L’elefant encadenat
(ISBN 9788498672398)
Text: Jorge Bucay
Il•lustracions: Gusti
Edicions Serres, Barcelona 2008

Recomanam aquest llibre per a infants a partir de 6 anys.

L’elefant encadenat és un conte que ens narra la història d’un nin a qui li agrada molt el circ, i el que més li agrada de tot, són els animals.
Aquest nin no entén que l’elefant, l’animal més fort, capaç fins i tot, d’arrencar un arbre, quan surt de la pista es converteix en un ésser dòcil que, lligat per una cadena a una petita estaca, es resigna i no fa res per deslliurar-se’n.
Per què ho fa això? Amb una estirada podria esser lliure. Aquest nin demana a tots els adults per què passa això, però la resposta no el convenç, fins que, finalment, trobarà la resposta: ens acostumem a les coses que veim cada dia, sobretot a les imposades, i de vegades no feim prou per alliberar-nos-en…
Hem de lluitar per allò que volem aconseguir, el fet de provar-ho una vegada, no vol dir que no ho haguem de tornar a provar.
Les il•lustracions són originals, mesclen aquarel•les amb collage, i el resultat queda molt bé. Els colors són apagats, i ens ajuda a tenir aquesta sensació de tristesa que ens volen transmetre.

Un Llibre

Un llibre, (ISBN 9788466126281)Un Llibre
Autor: Hervé Tullet
Editorial Cruïlla.
Barcelona, 2010

Recomanam aquest llibre per a totes les edats.

Aquest autor és un il•lustrador molt original, amb moltíssim de títols publicats, sobre tot tipus de jocs. Amb la seva visió lúdica , Hervé Tullet ha fet un llibre que sembla riure’s dels primers aplicadors per a Ipad i Iphone que es troben en el mercat.
El llibre consisteix en seguir una sèrie d’ordres com:  pitja els punts, inclina el llibre, pica de mans… i girant la pàgina veus el resultat de l’acció, no té més secret. Per no tenir, no té ni llengüetes per estirar, són dibuixos fets damunt un full blanc.
El més destacable és la seva originalitat, que acompanya aquest autor en totes les seves obres. Si abans en voleu saber més coses, té una pàgina web on permet jugar amb les seves il•lustracions (sols està en francès o anglès, però és fàcil d’entendre). http://tullet.free.fr/
El text és breu i està escrit en majúscules.

La cosa que fa més mal del món

La cosa que fa més mal del mónLa cosa que fa més mal del món

(ISBN  84-8423-153-4)
Text: Paco Livan, a partir d’un conte original de  Costa de Marfil
Il•lustracions: Roger Olmos
OQO Edicions, Pontevedra 2005

Recomanam aquest llibre per a totes les edats.

Podem pensar en allò que ens fa més mal, podria ésser una trepitjada d’elefant, o una mossegada damunt d’un peu, …entre altres coses. Però no, allò que de veres ens pot fer més mal és la mentida.
Aquest conte ens explica com la llebre demostra a la hiena que res pot fer tant de mal com una mentida.
Un conte per a pensar, i sobre el que s’ho paga parlar-hi un estona, tan grans com petits, perquè mentides en sabem dir tots, i moltes vegades no calculam bé les seves conseqüències.
La part escatològica de la història té un toc divertit. A més, cal destacar unes il•lustracions precioses i originals.

Orelles de papallona

Orelles de papallona
(ISBN  978-84-936667-2-9)
Text: Luisa Aguilar
Il•lustracions: André Nerves
Edicions hipòtesis, Kalandraka, Barcelona 2008

El recomanam a partir de cinc o sis anys.

Unes imatges  originals i gracioses, acompanyades d’un text  amb sentit de l’humor i  imaginació,  que pot transformar en positiu allò que d’altres troben motiu d’escarni. Reconèixer i reivindicar la diferència ens enforteix perquè fa que ens acceptem tal com som, és a dir, dóna consistència a la nostra personalitat.

«–La Clara és una orelluda!
–Mare, tu creus que sóc una orelluda?
–No, filla meva. Tens orelles de papallona.
–Però, com són les orelles de papallona?
–Doncs, són orelles que s’enlairen damunt el cap i pinten de colors les coses lletges (…)
La Clara té un mitjó foradat! 
-No! Passa que tinc un dit tafaner…».
Tenir les orelles de pàmpol, el cabell indomable, ser alt o baix, prim o grassonet… ens fa especials, dóna consistència a la nostra personalitat.
Transmet valors com el respecte i l’autoestima i fomenta l’autonomia crítica.

El petit príncep

El petit príncep (Pop up)
(ISBN  978-84-9838-235-8)
Text: Antonie de Saint-Exupéry
Il•lustracions: Del mateix autor
Edicions Salamandra, Barcelona 2009

Recomanam aquest llibre per a nins i nines de qualsevol edat.

El Petit Príncep és un dels contes de referència de la literatura  mundial. Va ser publicat el 1943 per l’escriptor i aviador francès Antoine de Saint-Exupéry. Des de llavors ha estat traduït a 180 llengües i dialectes diferents.
Aquesta és una edició feta amb pop up, un llibre per a les grans ocasions, amb el text íntegre de l’original i les aquarel•les fetes pel mateix autor, que en aquest llibre prenen volum i el fan molt especial.
Aquesta obra constitueix un clàssic de la literatura infantil. En ell es comuniquen temes realment delicats com ho són el sentit de la vida, l’amistat, l’amor i els valors. En aquest relat, l’autor es figura a si mateix perdut en el desert del Sàhara, després de tenir un problema amb el seu avió. En aquest moment es fa present un petit príncep.
Mitjançant les converses amb el petit príncep, l’autor deixa veure la seva pròpia visió sobre l’estupidesa humana i sobre la franca saviesa dels més petits, que parteixen d’una visió senzilla de les coses. Pensa que la majoria de les persones perden aquesta saviesa quan creixen.
El seu preu és un poc elevat (aprox. 29€), però podríem dir que ens trobam davant una obra entranyable, per a totes les edats, que mereix un lloc especial entre les nostres biblioteques.

Animals

Animals, (ISBN 9788466121194)
Autor: Éditions du Panama
Il•lustrador: Pitau i Gervais
Traductor: Núria font i Ferrer
Editorial Cruïlla, Barcelona

És un àlbum de pam i mig de base per dos pams d’altura, que, sense paraules, diu més del que potser es podria treure d’una enciclopèdia. Grans làmines, amb solapes que s’aixequen i desplegables de pàgina sencera que descobreixen a dins un animal, sempre que abans s’endevini pel color de la pell, per les taques, per la mirada, per la forma de la cua…
Un llibre preciós per fer hipòtesis sobre elements de cada animal, és un llibre d’endevinalles sense paraules. També ens permet canviar parts dels animals i posar unes cames de cabra a un lleó, …
És difícil explica-ho, millor que si en teniu la possibilitat el fullegeu i ja veureu quina meravella…
És un poc car, es recomana un preu de 24’60 €.

Set ratolins cecs

(ISBN  978-84-936843-9-6)
Autor: Ed Young
Edicions Ekaré, Barcelona 2009

Recomanam aquest llibre per a nins i nines de totes les edats a partir de 3 anys.

Aquesta història parteix d’una faula d’origen hindú, ens porta a reflexionar sobre les errades en els nostres coneixements per basar-nos en una part de la realitat i no en el tot. Per crear saviesa és necessari conèixer totes les parts i no basar-nos en una petita part.
Aquesta història, ens explica com set ratolins volen saber què és una cosa estranya que hi ha al seu estany. Cadascú arriba a una conclusió diferent segons la part que ell ha tocat. Finalment, el darrer ratolí, decideix tocar-ho tot abans de treure’n una conclusió.
A més, treballa els dies de la setmana i els colors, amb unes il•lustracions molt vistoses damunt un fons llis i negre.
És un llibre que ens porta a reflexionar sobre la manera en què cream el nostre coneixement.
El text de cada pàgina és molt breu i està en lletra d’impremta.
L’autor d’origen xinès, actualment resident a Nova York, fa molts d’anys que es dedica a il•lustrar llibres infantils, amb els quals ha rebut molts premis.

Llibres de fotografies

Informació addicional: Llibre de fotografies d’agència
Col•lecció: El món en fotos, 5
Pàgines: 40
Mides (cm): 19,7 x 19,7
Enquadernació: Cartoné
Editorial: La galera. SAU editorial.
Barcelona. Març 2008

Recomanam aquest llibre per a nins i nines de 5 anys.

Aquesta vegada no recomanam un llibre, en recomanam onze (tota la col•lecció), no hem sabut trobar-ne un millor que l’altre, tots són especials, preciosos. Són llibres de fotografies, cada pàgina és una fotografia amb dues o tres línees de text en lletra cursiva, per tant, molt fàcil de llegir.
Podem trobar-hi un nadó acabat de néixer a Guinea, un altre de Mongòlia dorm ben embolicat amb mantes, un pare asiàtic que ensenya al seu fill a jugar a escacs, una mare africana que dóna el pit al seu bebè, el Taj Mahal, el Castell de Versalles, la Gran Muralla, les Piràmides d’Egipte. dos nins dalt del seu búfal, una nina amb una serp al voltant del coll… Des de tots els punts del nostre planeta, pots descobrir com conviuen els nins i els animals, els pares i les mares amb els seus fills, les cases on viuen, i les meravelles naturals de la terra, pots passar d’un volcà a un iceberg,…
Són llibres petits i barats (preu recomanat 9€). Una col•lecció per a tota la família.

Nasreddín

(ISBN 978-84-479-1593-4)
Text: Odile Welersse
Il•lustracions: Rébecca Bautremer
Edicions Baula, Barcelona 2006

Recomanam aquest llibre per a nins i nines de 5 a 12 anys.

Les il•lustracions són grosses i clares, i el text és senzill i no gaire llarg.

El mestre Nasreddín, és un personatge present a moltes històries curtes de tradició oral musulmana, té diferents denominacions segons el lloc, també el podem trobar a la cultura grega i a la russa, per tant, és patrimoni literari universal.

Normalment és un vell de barba blanca amb un ase, les seves històries es caracteritzen per tenir sempre un punt còmic i contenen un pensament, una reflexió a mode de paràbola.

En aquest cas l’autora l’ha presentat com un nin que cada setmana acompanya al seu pare al mercat. Carreguen l’ase amb productes per vendre i es posen en camí. Però, facin el que facin, troben qualcú que se’n riu d’ells. Nasreddín escoltant els altres convenç el seu pare per canviar la forma de viatjar: el fill caminant, el pare caminant, tots caminant, tots damunt l’ase, etc…

Adile Weuwrsse pretén reivindicar el valor de l’autoestima amb un missatge clar: no s’ha de témer l’opinió del altres, ni tenir por de  fer el ridícul.

Les il•lustracions de Rébecca Dautremer són precioses, clares i plenes de detalls.

Les aventures d’aquest nin continuen en una segona part “Nasreddín &el seu ase” un altre àlbum excel•lent.

El soldadito de plomo

(ISBN 84-89804-92-3)
Autor: Jörg Müller
Edicions Lóguez, Salamanca, 2005

Recomanam aquest llibre per a nins i nines a partir de 6 o 7 anys i per adults.

El títol és l’únic text del llibre, les seves grans il•lustracions semblen fotografies, ja que estan  plenes de detalls, i aconsegueixen explicar-nos tota  una aventura i dues realitats molt allunyades, com són  l’europea i l’africana.
Tot comença quan en unes obres troben el soldadet de plom davall del paviment de fusta d’una casa, i es converteix en la jugueta del nin. El nin creix i el soldadet i les altres juguetes acaben tirades al fems,  d’on el recullen dos nins i, com en la història original d’Andersen, el col•loquen dins d’un vaixell de paper. Junt amb la seva companya de viatge, una Barbie, navegaran a través de les aigües brutes de la ciutat, fins al mar, on un peix se’ls menja i …
Aquesta nova versió, que té un final més feliç que l’original, ens fa pensar un poc sobre l’excés de juguetes i l’ús que se’n fa. Sense voler ésser una història trista ens mostra escenes no gaire agradables de la realitat quotidiana.

La Terra explicada a petits i grans

(ISBN 84-89978-86-7)
Text: Hubert comte
Il•lustracions: David Giraudon
Fotografia: Yann Arthus-Bertrand
Edicions LU, Llibreria Universitària, Barcelona 2004

Recomanam aquest llibre per a nins i nines a partir de 5 anys.

En Yann Arthus-Bertrand està considerat el millor fotògraf aeri de la nostra època. Moltes de les seves fotografies han estat publicades a la revista de National Geographic

També és un llibre preciós per a adults. És un llibre on el llenguatge fotogràfic és el protagonista.

Els autors han seleccionat trenta-quatre fotografies aèries espectaculars d’arreu del món. Cada una va acompanyada d’un text informatiu que explica algunes curiositats relacionades amb allò fotografiat. Aquesta és una manera més de conèixer altres llocs del món.

Una Altra Cosa

(ISBN 84-8423-153-4)
Text: Kathryn Cave
Il·lustracions: Chris Riddel
Edicions Elfos, Barcelona 2003

Recomanam aquest llibre per a nins i nines de 4 a 9 anys.

És un llibre que treballa l’acceptació de les diferències entre les persones, i com, a partir de la tolerància, es pot gaudir de l’amistat.

El protagonista sabia que era “Una Altra Cosa” per què tothom li deia, ell volia ésser com els altres, però per molt que s’esforçàs, no ho aconseguia.

De cara als nins més petits les il·lustracions són grosses i aclaridores, i el text permet que un alumne de primer cicle pugui llegir-ho , encara que no sigui tot el mateix dia.

Aquest llibre, ens permetrà reflexionar amb els nostres fills sobre l’acceptació de les seves diferències i les actituds de respecte cap a les persones, valorant la diversitat i la tolerància com aspectes positius.

Va ser premiat amb l’UNESCO Prize for Children’s and Young People’s Literature in the Service of Tolerance.